Ένα ζητούμενο, το οποίο δεν τίθεται από κάποιο εγχώριο φορέα, αλλά από τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη. Θέση της παράταξής μας είναι ότι η Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας, επομένως και στο Δήμο μας, θα πρέπει να παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ και ΙΣΟΤΙΜΑ προς όλους τους πολίτες.
Η Φροντίδα Υγείας, η οποία στη χώρα μας παρέχεται δωρεάν στους πολίτες από το κράτος μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας χωρίζεται σε τρεις βαθμίδες, την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού και τη δυνατότητα κάθε βαθμίδας να το αντιμετωπίσει.
Εδώ θα μιλήσουμε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που οι παλιότεροι γνωρίζουν ως ΙΚΑ, ενώ οι νεότεροι ως ΠΕΔΥ ή Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Όπως προαναφέρθηκε η Φροντίδα Υγείας είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρ’ όλα αυτά οι τοπικές κοινωνίες δικαιούνται και οι δημοτικές αρχές οφείλουν να διεκδικούν από το κράτος τις βέλτιστες δυνατές υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες τους.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές οδήγησαν σε παραίτηση χιλιάδες γιατρούς, που υπηρετούσαν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αποτέλεσμα ουσιαστικά τη διάλυσή της. Αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στην Υγεία των πολιτών, κυρίως σε περιπτώσεις που εξυπηρετούνταν αποκλειστικά από τη βαθμίδα αυτή (π.χ. οδοντιατρικά περιστατικά), αλλά επιβάρυνε δραματικά και τις δύο ανώτερες βαθμίδες, τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία δηλαδή, τα οποία κλήθηκαν να σηκώσουν «βάρος», που δεν τους αναλογούσε. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την πανδημία του Covid, αφού πολλά κέντρα Υγείας μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα, ενώ ο φόβος των πολιτών να επισκεφθούν ένα νοσοκομείο, τους οδήγησε στο θάνατο από αίτια που είχαν χρόνια να εμφανιστούν, όπως για παράδειγμα ρήξη μυοκαρδίου, η οποία οφείλεται σε παραμελημένο έμφραγμα.
Στην πόλη μας έχουμε την τύχη να διαθέτουμε ένα κτήριο (του ΙΚΑ όπως πολλοί το γνωρίζουν), το οποίο κτίστηκε σε οικόπεδο που κερδήθηκε με αγώνες των πολιτών και προηγούμενων δημοτικών αρχών από τους κληρονόμους Νάστου. Το κτήριο αυτό ανήκει στον ΕΦΚΑ και εκτός από υγειονομικές υπηρεσίες, στους δύο τελευταίους ορόφους στεγάζει και διοικητικές υπηρεσίες.
Δεσμευόμαστε ότι ως Δημοτική Αρχή, από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, θα ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση στο κεντρικό κράτος, ώστε το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της Ηλιούπολης να μετατραπεί σε 24ωρης λειτουργίας και να αποτελέσει το κέντρο αναφοράς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο για την πόλη μας, όσο και για τα νότια προάστια της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, με ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση και των πολιτών θα διεκδικήσουμε τα παρακάτω:
- Απομάκρυνση των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.
- Δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με άμεση στελέχωσή του με ιατρούς των απαραίτητων ειδικοτήτων (Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Καρδιολογίας, Ορθοπεδικής, Γενικής Χειρουργικής, Παιδιατρικής, Γυναικολογίας) και νοσηλευτικό προσωπικό ικανό να καλύψει την 24ωρη λειτουργία, με τουλάχιστον 2 νοσηλεύτριες-ές ανά βάρδια.
- Δημιουργία Οδοντιατρικού Κέντρου ενηλίκων και παιδιών, με άμεση στελέχωσή του με αριθμό Οδοντιάτρων ικανό να καλύψει τις ανάγκες της πόλης μας και των νοτίων προαστίων, με ραντεβού εντός εύλογου κατά περίπτωση χρόνου.
- Αντικατάσταση του παλαιωμένου απεικονιστικού εξοπλισμού και προσθήκη επιπλέον εξοπλισμού, όπου απαιτείται (ακτινολογικό, υπέρηχοι, πανοραμική κ.λπ.)
- Περαιτέρω στελέχωση των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και συμπλήρωση με ειδικότητες που τυχόν δεν διαθέτει το Κέντρο Υγείας, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή κάλυψη των υγειονομικών αναγκών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Δημιουργία χώρου φιλοξενίας των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, τα οποία βρίσκονται σε επιφυλακή στην περιοχή.
Εκτός από το Κέντρο Υγείας της πόλης μας, το οποίο θεωρούμε μείζονος σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ήδη επεξεργαζόμαστε τον τρόπο υλοποίησης και άλλων δράσεων, όπως για παράδειγμα:
- Χαρτογράφηση όλων των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων άθλησης, προκειμένου να εγκατασταθούν παντού απινιδωτές και παράλληλη εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα.
- Απόκτηση και στελέχωση βαν κατάλληλα διαμορφωμένου για την μεταφορά προς και από Δημόσιες Υγειονομικές Μονάδες χρόνια πασχόντων (π.χ. Χρόνια Σκλήρυνση) ή ακόμα και υπέργηρων πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν ή δυσκολεύονται στη μεταφορά με ίδια μέσα.
Σε κάθε περίπτωση δεσμευόμαστε ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας και όχι 6 μήνες πριν τις επόμενες εκλογές, θα βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία και είτε θα διεκδικούμε από το κεντρικό κράτος όπου εκείνο είναι αρμόδιο, είτε θα υλοποιούμε κάθε αξιόλογη πρόταση, που θα προκύπτει, με σκοπό τη συνεχώς βελτιούμενη παροχή υπηρεσιών Υγείας προς του πολίτες.
Χαράλαμπος Πανοτόπουλος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος