Αξιακή θέση της Δημοτικής μας Κίνησης είναι ότι η Φροντίδα Υγείας στο Δήμο μας θα πρέπει να παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ και ΙΣΟΤΙΜΑ προς όλους τους πολίτες.

Παρά το γεγονός ότι η Φροντίδα Υγείας είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι τοπικές κοινωνίες δικαιούνται και οι δημοτικές αρχές οφείλουν να διεκδικούν από το κράτος τις βέλτιστες δυνατές υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες τους.

Η υγειονομική κρίση που βιώνει η πόλη μας, με τους χιλιάδες ανασφάλιστους και αποκλεισμένους από τις υπηρεσίες υγείας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά από μόνο μια δομή Π.Φ.Υ του Ε.Σ.Υ που διαθέτει η πόλη μας, το Κ.Υ Ηλιουπόλεως, σε μια έκταση 12.500 στρεμμάτων περίπου, διότι δεν επαρκεί στην κάλυψη των αναγκών των 76.730 κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021).

Η δημιουργία δημοτικού ιατρείου έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς μπορεί να αποτελέσει το όχημα για το δημοκρατικό ανασχεδιασμό των πολιτικών δημόσιας υγείας με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες, καθώς και την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, χωρίς αποκλεισμούς και οικονομική επιβάρυνση, σε συνεργασία με τις εθελοντικές πρωτοβουλίες των πολιτών της πόλης.

Διεκδικούμε:

  • Το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της Ηλιούπολης να μετατραπεί σε 24ωρης λειτουργίας και να αποτελέσει το κέντρο αναφοράς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο για την πόλη μας, όσο και για τα νότια προάστια της Αθήνας.
  • Απομάκρυνση των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.
  • Δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με άμεση στελέχωσή του με ιατρούς των απαραίτητων ειδικοτήτων (Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Καρδιολογίας, Ορθοπεδικής, Γενικής Χειρουργικής, Παιδιατρικής, Γυναικολογίας) και νοσηλευτικό προσωπικό ικανό να καλύψει την 24ωρη λειτουργία, με τουλάχιστον 2 νοσηλεύτριες-ές ανά βάρδια.
  • Πρωτοβάθμια Οδοντιατρική Φροντίδα. Δημιουργία Οδοντιατρικού Κέντρου ενηλίκων και παιδιών, με άμεση στελέχωσή του με αριθμό Οδοντιάτρων ικανό να καλύψει τις ανάγκες της πόλης μας και των νοτίων προαστίων, με ραντεβού εντός εύλογου κατά περίπτωση χρόνου.
  • Αντικατάσταση του παλαιωμένου απεικονιστικού εξοπλισμού και προσθήκη επιπλέον εξοπλισμού, όπου απαιτείται (ακτινολογικό, υπέρηχοι, πανοραμική κ.λπ.)
  • Περαιτέρω στελέχωση των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και συμπλήρωση με ειδικότητες που τυχόν δεν διαθέτει το Κέντρο Υγείας, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή κάλυψη των υγειονομικών αναγκών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Δημιουργία χώρου φιλοξενίας των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, τα οποία βρίσκονται σε επιφυλακή στην περιοχή.
  • Δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου, με στόχο:
    • Φροντίδα και Αποκατάσταση μετα από νοσηλεία
    • Παρακολούθηση Χρόνιων Πασχόντων ασθενών
    • Δυνατότητα Συνταγογράφησης.
    • Χορήγηση του ατομικού δελτίου υγείας των μαθητών από τα Δημοτικά Ιατρεία.
    • Χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών.

Στην λειτουργία ενός Δημοτικού Ιατρείου θα πρέπει να εντάσσονται βασικές ιατρικές ειδικότητες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (γενικό γιατρός, γυναικολόγος, παιδίατρος, οδοντίατρος, ψυχίατρος κλπ). Δημιουργία μιας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών ψυχικής υγείας (ψυχολόγος κοινωνικός λειτουργός κλπ).

  • Δημιουργία και λειτουργία ΤΟΜΥ στην Ηλιούπολη.
  • Συνεργασία, δικτύωση και ουσιαστική υποστήριξη των Κοινωνικών εθελοντικών πρωτοβουλιών που λειτουργούν στην πόλη.
  • Διεκδίκηση εθνικών και ενωσιακών πόρων για την ανάσχεση της υγειονομικής κρίσης στην πόλη μας και την ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών.
  • Πρόληψη και αντιμετώπιση ουσιοεξάρτησεων. Η διάδοση της χρήσης ναρκωτικών, η αύξηση της νοσηρότητας των χρηστών και η χρήση νέων και επικίνδυνων ουσιών, είναι μια από τις πιο τραγικές συνέπειες τις οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Ο περιορισμός των εξαρτήσεων μέσω μακρόπνοων πολιτικών πρόληψης, και τα προγράμματα μείωσης της βλάβης, είναι δυο τομείς που ο Δήμος μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο.
  • Υποστήριξη των εθελοντικών ομάδων αυτοβοήθειας (Ναρκομανείς Ανώνυμοι, Αλκοολικοί Ανώνυμοι), κυρίως μέσω της παροχής χώρου στέγασης σε δημοτικά ακίνητα και άλλων υποδομών του δήμου καθώς και ενημερωτικές εκστρατείες που θα απευθύνονται σε παιδιά.
  • Μέριμνα για ηλικιωμένους / Γηριατρική. Στόχος μας η παροχή βοήθειας στους υπερήλικες εκεί που ζουν και συνευρίσκονται, τόσο σε ζητήματα υγείας, συμβουλευτικής υποστήριξης και εκτέλεσης διοικητικών πράξεων, όσο και υπηρεσιών ψυχαγωγίας και αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου, και σε προγράμματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου (πχ. αλληλεγγύη, ανακύκλωση).
  • Δημιουργία αυτοτελούς τμήματος Προαγωγής Υγείας στον δήμο Ηλιούπολης.
  • Χαρτογράφηση όλων των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων άθλησης, προκειμένου να εγκατασταθούν παντού απινιδωτές και παράλληλη εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα.
  • Απόκτηση και στελέχωση βαν κατάλληλα διαμορφωμένου για την μεταφορά προς και από Δημόσιες Υγειονομικές Μονάδες χρόνια πασχόντων (π.χ. Χρόνια Σκλήρυνση) ή ακόμα και υπέργηρων πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν ή δυσκολεύονται στη μεταφορά με ίδια μέσα.
  • Ομιλίες και ενημέρωση της κοινότητας για θέματα υγείας (Γρίπη, εμβολιασμοί, ΧΑΠ, Οστεοπόρωση, νόσος Πάρκινσον, γεροντική άνοια και νόσος Αλτσχάιμερ, αγγειακές παθήσεις κ.α.).
  • Προγράμματα εμβολιασμών και Εθελοντικής αιμοδοσίας.
  • Συνεργασία με δημόσιους φορείς Υγείας και ψυχικής υγείας, ιδρύματα όπως Νοσοκομεία, Πανεπιστημιακά ιδρύματα Αθήνας κ.α.

Το θέμα της επικινδυνότητας των RF (ασύρματα τηλέφωνα, κινητά τηλέφωνα, φούρνοι μικροκυμάτων, 5G) όταν αυτή ξεπερνά σωρευτικά τα «ασφαλή όρια», απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και τα εθνικά δικαστήρια εδώ και πολλά χρόνια.

H έκθεση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος πάνω από αυτά τα όρια, αποδεδειγμένα έχει ως συνέπεια βαρύτατες ασθένειες στους ανθρώπους, στα ζώα, και συνολικότερα στο περιβάλλον. Προβληματισμός ανακύπτει ακόμα και στις περιπτώσεις όπου η σωρευτική ισχύς εκπομπής είναι χαμηλότερη των «ασφαλών ορίων». Υπενθυμίζεται ότι η αποδοχή της μαζικής χρήσης των συχνοτήτων 5G, χωρίς την απαραίτητη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι απότοκο των μνημονιακών υποχρεώσεων, και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια ψήφισης του 3ου μνημονίου.

Προτείνεται:

  • Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση πολιτών και εκπαίδευση παιδιών στα σχολεία, για την επικινδυνότητα των RF στις περιπτώσεις που η σωρευτική ακτινοβολία ξεπερνά τα επίσημα όρια. Συγκεκριμένες προτάσεις ορθής χρήσης των συσκευών αυτών προκειμένου η ισχύς ακτινοβολίας να περιορίζεται στα «ασφαλή όρια» ή/και κάτω από αυτά.
  • Πολλαπλά σημεία μέτρησης, και για συχνότητες 5G, με online απεικόνιση. Υπάρχουν σήμερα ήδη δύο σημεία στο Δήμο Ηλιούπολης, που λειτουργούν για συχνότητες 2G, 3Gκαι 4G.
  • Αντικατάσταση σε δημοτικούς χώρους του WIFI από το LIFI, το οποίο χρησιμοποιεί το φως, ο οποίο είναι εντελώς ακίνδυνο και πολύ πιο γρήγορο. Θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ο Δήμος σε περιπτώσεις ευπαθών ομάδων όπως σχολεία, γηροκομεία, αλλά και στον ευρύ πληθυσμό, πρωτοστατώντας πανελλαδικά στην υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής.